Algemeen

Schrijven aan de hand van een schema

Tijdens mijn studie heb ik onder andere geleerd om te schrijven aan de hand van een schema, oftewel schematisch schrijven. Meestal heb ik wel een onderwerp in mijn hoofd waar ik over wil schrijven en dan begin ik gewoon. Al schrijvend krijgt mijn verhaal dan meer vorm en werk ik het verder uit. Echt heerlijk als het zo vlot gaat. Maar soms komt het ook weleens voor dat ik blijf steken en dan maak ik gewoon gebruik van een schema, ideaal!

Als je een verhaal gaat schrijven, dan krijg je te maken met een aantal gegevens en deze moeten verwerkt worden. Een schema is daarvoor het uitstekende hulpmiddel! Ook als je al weet waarover je gaat schrijven. Mocht je het bijvoorbeeld halverwege -om één of andere reden- even kwijt zijn, dan kun je daar namelijk altijd op terugvallen. Jullie zijn zeker wel nieuwsgierig naar wat er zoal in zo’n schema staat? Nou dat ga ik jullie nu vertellen.

 

  • Beschrijf het onderwerp (waar gaat je verhaal over?)
  • Welke personen (namen) spelen een rol in je verhaal en omschrijf ze in het kort.
  • Voor welke doelgroep ga je schrijven?
  • Waar speelt het verhaal zich af?
  • In welke tijd (jaar, maanden of dagen)?
  • Wat voor soort spanning wil je beschrijven en met welke personage(s)?
  • Hoe moet het verhaal eindigen? Goed/slecht. Een open einde?

 

Op deze manier heb jij de belangrijkste onderwerpen al uitgewerkt en vanuit daar kun jij gaan beginnen met je verhaal. Hopelijk zal door middel van het schema, het schrijven van je verhaal ook vlotter verlopen.

Nog een gratis tip: Het begin van je verhaal is van groot belang, want je wilt namelijk dat lezers blijven lezen en niet halverwege afhaken! Ik heb daarom nog een aantal leuke openingszinnen bedacht, die ik met jullie zal delen.

Een reis om nooit te vergeten
Een prachtig witte zandstrand, helder blauw water. Een druk bezochte boulevard, waar stelletjes hand in hand voorbij lopen. Overal klinkt vrolijke muziek. Kinderen die bij een kraampje verderop hun gezicht laten schminken. Mensen die je vriendelijk begroeten, zodra je voorbij loopt. Een excursie naar de zee, zwemmen met dolfijnen. Wederom een vinkje op de ‘bucketlist’.

We kregen ongewenst bezoek
“Hallo, politie? Ja, wij willen graag aangifte doen.” Bij thuiskomst, stond de achterdeur open. De papieren die op tafel lagen, lagen verspreid over de grond. Zelfs het gordijn was kapot getrokken. “Blijkbaar was diegene niet bang voor de hond. Gelukkig hebben wij een camera in huis, ik zal de beelden even opzoeken.” “Ja, politie? Er hoeft niemand meer te komen hoor. Ik dacht namelijk dat er bij ons was ingebroken. Mijn man was vergeten de achterdeur dicht te doen en de kat van de buren kwam bij ons naar binnen. Wij hebben een hond en die ging dus achter die kat aan. Dus.. uh.. sorry voor mijn telefoontje, het was loos alarm. Ik schaam me kapot…”

Loont de misdaad?
“Daar heb je weer zo’n ‘vervelend’ nieuwsbericht. Dat is nou al de derde keer, dat die zaak aan de Hoofdstraat overvallen is. Elke keer komen de daders ermee weg en maken ze nog eens geld buit ook. Ik snap het niet hoor! Hoe kan het toch, dat die mensen nog steeds niet gepakt zijn? Overal hangen tegenwoordig camera’s. Ik vind het zo sneu voor die eigenaren. Ze werken zo hard voor hun geld en andere mensen profiteren ervan.”

Ik waagde een gokje…
In de verte zag ik hem al staan. Hij was prachtig, precies mijn type. Ik voelde me aangetrokken tot hem en dat heb ik normaal nooit zo snel. Ik kwam steeds dichterbij, het gevoel werd met elke stap sterker. Ik pakte alvast mijn bakje met geld. Ik gaf hem twee euro en drukte op zijn grote, gele knop.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *