Algemeen

Geurkaarsen, slecht voor onze gezondheid?

Zodra ik de woonkamer binnenloop, komt de heerlijke geur van appel/kaneel mij tegemoet. Ik heb het hier natuurlijk wel over geurkaarsen en niet over een zelfgebakken appeltaart (helaas). Nu vind ik niet alleen de geur van appel/kaneel lekker ruiken, maar ook de geur van vanille en exotisch fruit zijn twee toppers die ik hier geregeld in de la heb liggen. Eigenlijk heb ik (bijna) altijd wel een pakje geurkaarsen in huis, ik ben er gewoon dol op. Ze ruiken lekker en zorgen ook nog eens voor een gezellige sfeer, ideale combinatie als je het mij vraagt. Totdat iemand mij laatst vertelde, dat geurkaarsen eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor onze gezondheid. Ik wilde graag weten hoe het zat en ben dus meteen op onderzoek uitgegaan.

Er zijn dus diverse onderzoeken gedaan om te onderzoeken als geurkaarsen inderdaad schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het eerste onderzoek werd gedaan in 2006 door onderzoekers van de South Carolina State University. Zij concludeerden namelijk dat bij de verbranding van kaarsen, kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Het tweede onderzoek is gedaan in 2017 door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Zij waarschuwden voor de “fijnstof” dat vrijkomt tijdens het branden van kaarsen. Dit wordt ook beaamt door toxicoloog Theo de Kok van de Maastricht University.

Deze “fijnstof” kan namelijk schadelijk zijn voor de longen, denk bijvoorbeeld aan astma of kanker. Deze stof komt onder andere ook vrij bij het aansteken van een open haard, koken op gas en bij het roken van een sigaret. Deze stof is bekend onder de naam: paraffine. Paraffine is afgeleid van steenkool, aardolie en schalieolie* (een soort lichte aardolie). Zodra je paraffine gaat verbranden, komen er dus giftige stoffen in de lucht terecht, waaronder aceton, benzeen en tolueen. Van deze stoffen is het bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Volgens Theo de Kok kun je uitstoot zelfs zien. Hij zei: “Als je een kaarsje onder een brandertje zet, dan krijg je roetaanslag. Alles wat zo’n kaars normaliter uitstoot, komt in de lucht te hangen. Deze stoffen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in huis, wat invloed kan hebben op je gezondheid. Dit kan vergelijkbaar zijn met de blootstelling aan tabaksrook in een kroeg als je niet-roker bent. Je zult er niet van de ene op de andere dag van omvallen, maar een levenslange uitstoot kan op het eind van de rit behoorlijk ingrijpen.”

Alternatieven: Het is natuurlijk niet zo dat als je nu een kaars gaat branden dit meteen schadelijk is voor je gezondheid, mits je het natuurlijk niet te vaak doet. Maar het onderzoek gaat juist over het jarenlang branden van paraffinekaarsen. Helaas blijven vele merken gebruik maken van paraffine, simpelweg omdat het goedkoper is dan andere soorten was. Ook zorgt paraffine voor een veel sterker ruikende geur dan de natuurlijke wassoorten. Echter blijken er ook diverse alternatieven te bestaan, waaronder kaarsen gemaakt van sojawas. Deze kaarsen blijken geen giftige en verontreinigde stoffen te bevatten en schijnen daarnaast ook minder roet te produceren dan paraffinekaarsen. Ze hebben nog een ander voordeel. Ze worden namelijk tijdens het branden niet zo heet, waardoor ze dus dertig tot vijftig procent langer meegaan dan paraffinekaarsen. Een ander alternatief zijn kaarsen van bijenwas, deze schijnen namelijk tijdens het branden luchtzuiverend te werken. Ze branden zelfs nog langer dan sojakaarsen en ze verwijderen ook bacteriën, virussen, pollen en schimmelsporen uit de lucht.

Zijn bovenstaande alternatieven beter dan de “normale” (paraffine) geurkaarsen? “In principe leveren alle kaarsen fijnstof, alleen de hoeveelheid fijnstof wat kaarsen uitstoten is verschillend. Dit heeft onder andere te maken met het soort lont wat de kaars heeft en de temperatuur waarop de kaars verbrandt. Ook kan de plek van de kaars van belang zijn. Als deze namelijk op een verkeerde plek staat, bijvoorbeeld bij het raam, dan gaat de kaars wapperen en dit zorgt voor extra vervuiling van de lucht in huis.” Aldus, Theo de Kok.

Conclusie: Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit eerder gekeken naar het verschil in kaarsen, ik pak gewoon hetgeen wat ik lekker vind ruiken. Nou ja, weer wat (bij)geleerd! Oh bijna vergeten. Zo’n af en toe een kaarsje branden kan prima, als je de ruimte maar goed blijft ventileren. Op deze manier word je minder snel blootgesteld aan de “slechte” stoffen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *