Algemeen

Is boodschappen doen in een ‘anderhalvemetersamenleving’ mogelijk of gewoon onmogelijk?

“Hey jij, ja ik heb het tegen jou! Anderhalve meter afstand hé!” “Kun je niet even wachten, je ziet toch dat ik hier sta.” “Mevrouw, u bent verplicht een karretje of mandje mee te nemen!” “Hou eens op met telkens die kar in mijn rug te duwen.” “Pff… Zucht…”

 

In februari werd het virus ‘COVID-19’ (coronavirus) voor het eerst in Nederland geconstateerd. Het virus was toen al actief in een aantal anderen landen, waaronder China (waar het van oorsprong ook vandaan komt). Op het nieuws was dagelijks te horen hoeveel mensen er besmet mee waren en zagen we de hoeveelheid aan overledenen stijgen. Er was duidelijk paniek onder de mensen, want niemand was bekend met het virus. Sterker nog, de oplossing lijkt nog altijd niet gevonden… Maar in Nederland hoefden wij ons vooralsnog geen zorgen te maken, want er was maar één persoon besmet. Niet veel later stroomden de aantal besmettingen binnen en begon er toch enigszins paniek te ontstaan. Sommigen wisten niet dat ze het virus bij zich droegen, of zijn te laat in quarantaine gegaan en hebben mogelijk (natuurlijk onbewust) het virus overgedragen aan anderen. Het is namelijk vrij makkelijk over te brengen, dit kan bijvoorbeeld al door: elkaar een hand te geven, het vastpakken van de palen in het openbaar vervoer, het vastpakken van deurklinken, enzovoort. Mensen dragen namelijk altijd bacteriën met zich mee, de één wat meer dan de ander. Er is zelfs een grote groep mensen die gewoon in hun handen hoesten, niezen, of hun neus snuiten met een zakdoek en dan vervolgens hun handen niet wassen. Het kan natuurlijk iedereen wel eens overkomen, maar echt hygiënisch is het niet. Jij bent namelijk de enige die kan bepalen hoe hygiënisch jij met jezelf omgaat en wat jij doet om eventuele verspreiding te voorkomen.

 

Oké even genoeg over het virus, we gaan weer terug naar hetgeen waar ik over wilde schrijven. Is boodschappen doen in een ‘anderhalvemetersamenleving’ mogelijk of gewoon onmogelijk? Heel eerlijk? Ik denk niet dat dit gaat werken. Waarom niet? Ten eerste zit het niet in de aard van de mens om afstand te houden, omdat mensen al gauw denken dat ze toch niet besmet zullen raken. Ten tweede is het onmogelijk om in een gangpad deze afstand te hanteren, omdat de meeste gangpaden niet zo breed zijn en je ook nog eens een winkelwagen bij je hebt. Dan zouden ze overal de paden breder moeten gaan maken, of maar één persoon per gangpad moeten toestaan en dat laatste lijkt me geen goede oplossing. Ten derde het zorgt voor de nodige irritaties onder de mensen, want je staat op elkaar te wachten als je ergens bij moet. In plaats van op een nette manier vragen als je er even bij mag, gaan mensen staan zuchten, of boos kijken en in sommige gevallen krijg je een (nare) opmerking naar je hoofd geslingerd. Er zijn ook mensen die totaal geen rekening houden met de verplichte afstand en die gewoon vlak voor of achter je iets uit het schap pakken. Dan komen we meteen bij het vierde punt wat ik zojuist al even kort benoemde, de afstand. Een grote groep mensen houden zich, niet meer of helemaal niet, aan de 1,5 meter afstand! Mensen hierop aanspreken heeft ook geen enkele zin. Ik heb een aantal keren mensen aangesproken en iedere keer werd ik scheef aangekeken of gewoon genegeerd. Moedeloos word je ervan. Ja, zoveel maatregelen doet wel iets met de mens. Toch moet ik wel eerlijk bekennen, dat ik me nog het meest verbaas om de mensen die compleet ingepakt de winkel inlopen. Jas tot bovenaan dicht, muts op, handschoenen aan, mondkapje op, 5x het winkelkarretje schoonmaken en dan met een afstand van 30 cm langs je heen lopen… Uhm, op zulke moment zit ik echt even achter mijn oren te krabben. Als je zo bang bent voor een besmetting, waarom hanteer je de 1,5 meter dan niet? Het laat wederom zien dat de ‘anderhalvemetersamenleving’ dus niet zal gaan werken.

 

Gelukkig is inmiddels de chaos verdwenen en zijn de schappen in de supermarkten weer redelijk aan/-bijgevuld. Toch moeten we allemaal de 1,5 meter afstand blijven hanteren en heel veel geduld voor elkaar hebben, ook al hebben we nog meer te doen. Dus even snel boodschappen doen zit er voorlopig niet meer in! Denk jij dat boodschappen in een ‘anderhalvemetersamenleving’ wel mogelijk is? Laat dan hieronder je mening achter, ik ben erg benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *