Algemeen

Vrouwen hebben het sneller koud. Feit of fabel?

Zodra de temperatuur buiten onder de 15 graden daalt, zijn vrouwen al snel geneigd om de verwarming aan te draaien. Terwijl mannen daarintegen pas aan de verwarming komen als het buiten zo’n 13,5 graden is. En daar is weer het begin van de eindeloze discussie; “Ik heb het warm, ja en ik heb het koud. Nou dan trek je toch een trui aan! Nee, doe jij je vest maar uit. Pff ik trek wel een paar extra sokken aan…” Ik bedoel, wie kent deze discussie nou niet. Maar zijn vrouwen dan echt zulke koukleumen, of stellen ze zich een beetje aan?

Hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt, van de Maastricht University, heeft hier het verlossende antwoord op. ‘Vrouwen kunnen er helemaal niks aan doen, dat ze het altijd zo koud hebben. Zij produceren namelijk veel minder warmte dan mannen. Mannen hebben een grotere kachel in hun lichaam en dat komt doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben dan mannen. Vrouwen hebben minder spieren en meer vetweefsel.’ Het is dus voor ons vrouwen gewoon lastiger om op de goede lichaamstemperatuur te blijven, de welbekende 37 graden. Tijdens zulke dagen trek ik dan ook het liefst lange sokken (over de knieën), of een extra paar sokken aan. Overdreven, of juist niet? Volgens Van Marken Lichtenbelt, is dit helemaal niet overdreven. ‘Dit komt omdat het lichaam moeite heeft met het op peil houden van de temperatuur. Dit betekent dat als eerste de bloedvaten in je benen, voeten, armen en handen iets vernauwen. Daardoor worden je voeten en handen kouder, wat ook weer effect heeft op je comfort. Je voelt je dus minder prettig.’ Zie je wel, wij zijn niet chagrijnig. Het ligt gewoon aan het weer!

Dus mannen, het is een feit dat vrouwen het nou eenmaal sneller koud hebben. Daaraan is, behalve het dragen van meer of warmere kleding, weinig aan te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *