Algemeen

Het effect van kleuren op ons lichaam

Van een strakblauwe lucht, tot het groen van de bomen. Van een prachtig roze/oranje zonsondergang, tot de felgele stralen van de zon. Overal waar je kijkt zie je kleuren, de één nog mooier en feller dan de ander. Maar wist je ook dat je onbewust kan worden beïnvloed door de kleuren om je heen. Nee? Stel je dan eens voor dat je in een donkere kamer zit, een beetje somber vind je niet? Zo’n donkere kamer doet niet veel goeds met je humeur en hoe langer je daar zit, hoe moeilijker het wordt om opgewekt te blijven. Gauw weg uit die donkere kamer. We lopen nu een zonnige gele kamer binnen, voel je al dat je hier vrolijker van wordt? Dat komt omdat mensen van kleuren een combinatie proberen te maken. Zo maken ze bijvoorbeeld onderscheid tussen ‘warme’ en ‘koude’ kleuren. Bij warme kleuren wordt onder andere gedacht aan: oranje, roze, geel. Bij koude kleuren kun je denken aan: paars, blauw, groen. Behalve dat kleuren niet alleen mooi zijn, hebben ze ook nog eens bepaalde effecten op ons lichaam. Hieronder een lijst met enkele kleuren en hun effect.

GEEL
Staat voor geluk, optimisme en creativiteit. Het is de vrolijkste kleur uit de kleurencirkel en het maakt ons gewoon vrolijk!

ORANJE
Staat voor enthousiasme, warmte, actie, ondernemen en bovendien stimuleert oranje ook je eetlust. Daarnaast is oranje natuurlijk ook de kleur van Nederland, een kleur om trots op te zijn.

ROZE
Staat voor liefde, schoonheid, romantiek, vrouwelijk en zoetigheid. De kleur roze is een overwegend vrouwelijke kleur en heeft daarom ook bij vrouwen een groot effect op de stemming. Vrouwen worden energieker van de kleur roze, zelfverzekerd en positiever. Roze is ook de kleur van verliefdheid.


Misschien leuk om te weten:
Gebakjes smaken beter op een roze bord, omdat deze kleur ons doet verlangen naar suiker.


ROOD
Staat voor passie, energie, emoties, kracht, liefde en trekt aandacht. Tevens schijnen mannen, vrouwen aantrekkelijker te vinden, als ze rode kleding dragen.


Wist jij dat:
De kleur rood in je eet-/woonkamer, je eetlust bevordert! (Wist ik dat maar eerder, dan had ik waarschijnlijk geen rode bank aangeschaft *haha*.)


PAARS
Staat voor rust, zelfverzekerdheid, luxe, rijkdom en drama. De kleur paars heeft vergelijkbare effecten als de kleur blauw, wil je weten welke? Scrol dan door naar blauw.

GROEN
Staat voor fris en ontspannen. Als wij namelijk denken aan de kleur groen, dan denken wij meestal aan de natuur. Als wij aan de natuur denken of in de natuur zijn, dan voelen wij rust. Rust en ontspanning! Daarnaast werkt de natuur ook stress verminderend (nog een pluspunt om een boswandeling te gaan maken).

BLAUW
Staat voor ontspanning, verlaagt de bloeddruk en heeft een rustgevend effect. Bij de kleur blauw denken wij aan de lucht of de kleur van de oceaan (een strandwandeling, heerlijk ontspannend). Op drukke kinderen heeft een blauwe kamer een rustgevend effect en blauw verminderd de eetlust.


Misschien ook handig om te weten:
Muggen voelen zich twee keer meer aangetrokken tot blauw, dan tot welke andere kleur dan ook. Dus dat wordt geen blauwe kleding dragen tijdens de zomerdagen!


BRUIN
Staat voor geborgenheid, maar ook voor hout en leer. Veel mannen noemen bruin als een favoriete kleur. Bruin verwijst net als groen naar de natuur, naar de aarde.

ZWART
Staat voor angst, mysterie, elegantie, kracht en verborgenheid. Dit komt omdat zwart veel licht wegneemt en eigenlijk ook geen kleur is. Toch zijn er veel mensen die graag zwarte kleding dragen omdat het elegant, krachtig, tijdloos, sensueel en stijlvol staat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *