Algemeen

Een brief aan mijn 18-jarige ik

Vroeger dacht ik dat ik alles wel wist. Dat ik precies wist wat ik de rest van mijn leven wilde gaan doen. Dat ik altijd bevriend zou blijven met bepaalde mensen. Altijd in dat ene plaatsje zou blijven wonen. Ik had gedacht dat ik ondertussen wel een boek zou hebben geschreven (dat is uiteraard nog steeds mijn droom), maar in plaats daarvan heb ik mijn eigen website opgericht. Ik had gedacht dat ik altijd in de zorg zou blijven werken, maar in plaats daarvan ben ik bezig met een studie in het schrijversvak en ben ik actief als blogger/schrijfster. Ik ben dankbaar voor alle (harde) lessen die ik tot nu toe heb mogen meemaken, omdat het mij heeft gemaakt tot de vrouw die ik vandaag de dag ben.

Nou ben ik natuurlijk al heel wat jaartjes volwassen, maar heel soms zou ik nog wel weer eventjes kind willen zijn. Het onbezorgde leven waar niemand iets van je verwacht, waar je gewoon lekker kind kunt zijn. Zo terugdenkend was het best wel een heerlijke tijd. Anyway, back to reality! In al die jaren heb ik wel het één en ander mogen leren wat mijn jongere zelf wat troost zou hebben geboden. Maar ja, er gebeurde immers ook zoveel om mij heen. Al die veranderingen en hoge emoties als tiener. Keuzes die je moet maken, mensen die dingen van je verwachten… Ja, voor volwassenen is het makkelijk om te zeggen wat je dan moet doen. Voor een jonger iemand is dat echter niet zo gemakkelijk. Ik heb al een lange en leerzame weg mogen afleggen; van ontslag tot nieuwe uitdagingen, van een vrijgezelle dame naar een getrouwde vrouw, van wonen in een klein dorpje naar het leven in de grote stad. En nog veel meer…

Daarom heb ik een brief aan mijn 18-jarige ik geschreven. Deze wil ik ook graag met jullie (mijn trouwe en lieve lezers) delen.

                                                                                                                                  Lieve ik, graag zou ik je wat advies willen meegeven. Een aantal belangrijke punten waarvan ik zeker weet dat ze goed van pas zullen komen en waar je (hopelijk) houvast aan zult hebben. 

Doe waar jij blij van wordt                                                                                    Ik herinner me nog goed dat ik veel twijfelde over van alles en nog wat. Vooral als het aankwam op het maken van keuzes. Wat voor werk wil ik doen? Wat voor kleding trek ik aan? Zou ik een scooter kopen of toch sparen voor een auto? Argh, ik vond het doodeng om anders te zijn. Meelopen leek zo veel makkelijker… Inmiddels weet ik dat doen wat mij blij maakt, mij veel meer zelfvertrouwen geeft. Dus volg je eigen gevoel en doe wat voor jou goed voelt.  

Zet jezelf op de eerste plek                                                                                  Jij bent snel geneigd om voor anderen te zorgen en daar is ook niets mis mee. Het is juist een mooie eigenschap en het betekent dat jij geeft om de mensen om jou heen. Maar hierdoor vergeet je vaak wel om voor jezelf te zorgen. ‘Het volgende zinnetje kwam ik online tegen en ik moest hem gewoon even met jullie delen. Puur omdat het precies omschrijft wat ik bedoel.’ Als je in het vliegtuig zit en de zuurstofmaskers naar beneden vallen, moet je ook altijd eerst jezelf helpen voordat je een ander helpt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt een ander uiteindelijk veel beter helpen als je jezelf eerst helpt. En geloof me, dat is niet egoïstisch.  

Als je straalt van buiten, dan straal je nog meer van binnen                        Als ik naar foto’s van mijn 18-jarige ik kijk, dan ben ik qua uiterlijk niet veel veranderd. Ik draag misschien wat minder make-up, ook is mijn haar niet meer pikzwart en draag ik geen oversized broeken meer, maar voor de rest lijk ik nog aardig op wie ik toen was. Toch ben ik wel degelijk veranderd. Waar ik toen geen stap buiten de deur zette zonder een dikke laag make-up, is nu een klein beetje mascara al voldoende voor mij. Zolang jij je van binnen goed voelt, dan straal je dat ook uit naar buiten. Daar ben je geen make-up of andere poespas voor nodig.  

Vertrouw op jezelf                                                                                          Twijfel niet te vaak aan jezelf. Denk niet; ben ik wel goed genoeg, doe ik het allemaal wel goed genoeg? Het is makkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen en daarin te blijven hangen. Pas daarvoor op en haal jezelf niet zo naar beneden. Jij bent goed genoeg en jij doet het goed genoeg. Je bent een mens en als iets een keer mis gaat, laat het gaan. Jij weet als geen ander wat je kunt, heb daar vertrouwen in.  

Mensen komen en gaan                                                                              Hoppen van vriendengroep naar vriendengroep op de basisschool, middelbare school en hogere school is heel normaal. Vriendschappen zijn belangrijk en zullen jou in de loop der jaren ook vormen. Het zal moeilijk zijn om mensen binnen te laten, maar nog moeilijker om ze weer los te laten. Niet iedereen zal bij jou blijven tot het einde en dat is oké.  

Laat liefde binnen                                                                                 Luister naar jezelf en maak het uit als een relatie niet meer werkt. Maar verlaag je normen niet, want jij verdient het beste. Daarnaast is het ook heel belangrijk om van jezelf te houden want je bent lief, slim, grappig, leuk en uniek. Jij bent jouw eigen liefde waard. 

                                                                                                                                      Op een dag zal jij iemand tegenkomen en dan weet je het gewoon. He is your soulmate! Degene die jou door de moeilijke periodes heen zal helpen. Die zijn schouder geeft om op te huilen en twee sterke armen om jou vast te houden. Hij zal je uitdagen om beter te worden, om verwachtingen van anderen los te laten en voor jezelf te zorgen. Hij zal naar je luisteren en proberen je te begrijpen op een manier die niemand ooit heeft gedaan.  

Je zal het de komende jaren nog vaak moeilijk gaan krijgen. Je staat immers aan het begin van een lange en moeilijke reis. Eentje die waarschijnlijk wel de engste in je leven zal zijn en waarbij er veel gaat gebeuren. Je zal tegenslagen te verwerken krijgen, obstakels op de weg tegenkomen, (liefdes)verdriet kennen, een eenzaam en onbegrepen gevoel hebben. En als je dan uiteindelijk ook nog eens aan je keuzes gaat twijfelen, denk dan hier maar eens aan: wat nou, als er helemaal geen verkeerde keuzes bestaan? Wat nou, als uiteindelijk iedere keuze precies goed is? Haal diep adem en laat het allemaal maar gewoon over je heenkomen. Kijk naar de kansen en uitdagingen die ineens op je pad verschijnen. Luister naar je hart, luister naar je gedachten, je pure ingevingen. En doe dan gewoon. Durf te experimenteren. Durf op onderzoek te gaan. Durf te vertrouwen op jezelf. Jij weet wat goed aanvoelt. Het leven bestaat nou eenmaal uit vallen en opstaan. Van elke val leer je en word je wéér een stukje wijzer. Ga door en geef niet op. Uiteindelijk zal je komen waar je wilt zijn. Leef in het moment en geniet. Het komt goed, echt waar! Op een dag zal je gelukkig zijn.

Wees dankbaar en geniet van het leven. Ik sluit mijn brief af met drie quotes die ik je graag nog even wil meegeven.

                                                                                                                                “Alles is mogelijk, als je maar durft.” – J.K. Rowling 

“Volg altijd je gevoel. Dat is wanneer de meest wijze beslissingen worden genomen.” – Oprah Winfrey

“Doe wat jou het gelukkigst maakt in deze wereld.” – Harry Styles

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *