Genres

Fantasy

Fantasy is een genre dat zich onder andere kenmerkt door de aanwezigheid van verzonnen wezens. Bovendien spelen ook magie en andere bovennatuurlijke elementen veelal een belangrijke rol binnen deze genre. De meest voorkomende en populaire verschijnsels zijn toch echt wel de vampiers en weerwolven, denk bijvoorbeeld maar eens aan: Twilight, The Vampire Dairies, The Originals, Teenwolf, Underworld, Fright Night, Ginger Snaps, Dracula, Van Helsing, etc.

Persoonlijk is dit wel één van mijn favoriete genres, puur omdat het mijn fantasie zo lekker op hol laat slaan. Je ziet dingen die niet bestaan, verschijnsels die je nooit zult tegenkomen. Door het kijken van zulke films word ik juist getriggerd om dingen uit te gaan zoeken, of nog beter gezegd, te gaan onderzoeken. Ik bedoel, wij kennen allemaal de verhalen van wolven die hier en daar opduiken, maar dat zijn gewoon beesten op vier poten. Hoe zijn deze creaties ontstaan? Is het mogelijk dat ze vroeger echt hebben bestaan?


WEERWOLVEN:

Het hedendaagse beeld dat men van weerwolven heeft is voor een groot deel bepaald door de film en de recente weerwolfverhalen. De weerwolf wordt in films gebruikt als symbolisatie van het dierlijke in de mens en dat maakt hem zo aantrekkelijk als onderwerp. Een van de bekendste elementen die door de filmindustrie is toegevoegd aan de weerwolf, is het idee dat de overgang van mens naar wolf niet vrijwillig zou geschieden maar plaats zou vinden op vaste tijden (veelal bij volle maan, soms aangevuld met een paar dagen daarvoor of daarna). In oorspronkelijke verhalen kon een weerwolf elke nacht veranderen, echter bij volle maan waren de krachten soms sterker.

Mogelijk zit er achter het volksgeloof in weerwolven, de ervaringen met verschillende ziektes en aandoeningen.

Ten eerste kan hypertrichose (overbeharing) in de meest extreme gevallen haargroei over het hele lichaam veroorzaken, dit wordt ook wel het weerwolfsyndroom genoemd.

De tweede ziekte is wat bekender: rabiës oftewel hondsdolheid. Je kunt met rabiës besmet raken als je bent gebeten door een hondsdol dier (dit kan een vleermuis, wolf of hond zijn). In het terminale stadium kan je zelfs aanvallen van razernij krijgen, waarbij het schuim op de mond staat. Hoogstwaarschijnlijk is met name uit de ervaring hiermee de mythe van de weerwolf ontstaan.

Een derde mogelijkheid is een psychische aandoening die klinische lycantropie wordt genoemd. Dat is een aandoening waarbij iemand lijdt aan de waan dat hij in een dier verandert, zich voelt als een dier of zich als een dier gedraagt. De naam lycantropie is overgenomen uit de volksverhalen over mensen die in wolven veranderen, de zogenaamde weerwolven. De algemene benaming voor de waan in een dier te veranderen is zoantropie. Deze ziekte werd voor het eerst beschreven door Robert Burton in zijn Anatomy of Melancholy (1621).

Verhalen over weerwolven gaan tot ver in de eeuwen terug, maar weten jullie ook wat het allereerste verhaal was? Dat is het verhaal van koning Lycaon (uit de Griekse mythologie) die een speciale maaltijd voor Zeus had voorbereidt. Hij probeerde namelijk de oppergod een mix van dieren- en mensenvlees voor te schotelen. Zeus had dit door en wilde de koning straffen door al zijn zonen te vermoorden en door Lycaon zelf te veranderen in een wolf. Dit was het begin van alle verhalen over weerwolven die we tegenwoordig kennen.

Maar om de vraag van hierboven te beantwoorden. Bestaan weerwolven? Daar kan ik kort maar krachtig over zijn. Nee, deze bestaan niet. Maar een beetje fantasie kan nooit geen kwaad! 😉

En nu door naar de vampiers…VAMPIERS:

Het geloof in vampiers of soortgelijke bloeddrinkende wezens is al zeer oud. In volksverhalen waren vampiers vaak afzichtelijke monsters. Vroeger, in de periode 1730 tot 1735, dachten mensen dat het ging om rusteloze zielen. Zielen die ’s nachts het graf verlieten om zich (soms als dier) te gaan voeden met het bloed van mensen.

Het moderne beeld dat mensen nu hebben van vampiers is ontstaan rond de 19e eeuw, dankzij de vele romantische spookverhalen en gothic novels. Echter deed de vampier in 1748 zijn intrede in de literatuur. Pas in 1927 (voor een Amerikaanse theaterproductie) kregen vampiers een zwarte cape met een grote kraag tot hun beschikking. Het was hierdoor mogelijk om, wanneer ze hun kraag opzetten en hun rug naar het publiek keerden, een soort verdwijntruc op te voeren tegen de donkere achtergrond van het toneel. Het kledingstuk werd, misschien vanwege de associatie met vleermuisvleugels, tot een vast onderdeel van de vampiers garderobe.

Tussen het jaar 1300 en 1700 waren er verschillende epidemieën en pandemieën zoals de builenpest en pokken. Omwille van het enorme sterftecijfer was men soms genoodzaakt om gebruik te maken van massagraven. Bij het heropenen van sommige graven kwam men in die tijd soms lijken tegen met symptomen die men niet kon verklaren en zo bijdroegen aan verhalen over vampiers en andere ondoden:

– Het groeien van nagels en hoofdhaar

– Mannen hadden veelal een kleine stoppelbaard

– Een dikke, opgezwollen buik

– Onder rottend vel was een nieuwe, intacte huidlaag te zien

– Rond de mond en lippen zat bloed

– Het lichaam vertoonde geen lijkstijfheid meer

Wegens kennisgebrek dachten mensen vroeger dat het hier over een ondode/vampier ging: de vampier voedde zich rijkelijk met bloed (hun verklaring bloed rond mond) waardoor hun maag gevuld was (hun verklaring dikke buik). Omdat nagels, haar en baard groeiden en er een nieuwe huidlaag werd aangemaakt, moest het wel gaan over een ondode. Daarbij was het lichaam van de dode soepel genoeg om te kunnen gaan. Ondertussen weet men dat bovenstaande symptomen perfect normaal zijn bij de ontbinding van een lijk.

Maar nu de belangrijke vraag, bestaan vampiers? Hmm, nee. Er zijn wel diverse grote groepen mensen die erin geloven en die ook op vampiers jagen. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die mensenbloed drinken, omdat ze denken dat hun gezondheid ervan afhangt. Beetje rare gedachte als je het mij vraagt, maar ieder heeft zo zijn/haar eigen ding.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *