Algemeen

Auw! Mijn telefoonbotje..

Ik was diep in gedachten verzonken toen ik plots een hevige, tintelende pijnscheut door mijn arm en hand voelde trekken. Ja hoor, deze sufferd had weer eens haar elleboog gestoten. “Auw, mijn telefoonbotje!” Riep ik meteen. Mijn collega keek mij vreemd aan en zei: “Telefoonbotje?” Ik zei: “Ja, ik stootte net mijn elleboog”. “Noem jij dat telefoonbotje? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik noem het altijd elektriciteitsknobbel”, zei ze. Nou, daar had ik dus nog nooit van gehoord. Naderhand was ik eigenlijk wel heel benieuwd als er naast het telefoonbotje en elektriciteitsknobbel nog meerdere benamingen voor de elleboog waren. Ik vroeg het aan een aantal collega’s en al gauw kwamen er nog een aantal benamingen voorbij, zoals: weduwnaarsbotje, tinteldoosje, telegrambotje en stroombotje. De meest bekende naam, zelf noem ik het ook zo, is toch wel het telefoonbotje.

Waar komt eigenlijk de naam ‘telefoonbotje’ vandaan?
Kennen jullie die telefoons nog van vroeger? Die ene met zo’n grote bel erop? Daar zitten twee van die draden aan en als je die tegelijkertijd aanraakte dan kreeg je een soortgelijke schok. De schok en pijn die je dan ervaarde is vergelijkbaar met het stoten van je elleboog, en zo ontstond de naam telefoonbotje.

Maar waarom doet je elleboog stoten zo’n pijn?
We noemen het wel telefoonbotje maar eigenlijk is het niet het bot dat de pijn veroorzaakt, maar een zenuw. In je armen bevinden zich verschillende zenuwen, sommigen daarvan zitten dieper dan anderen. Ter hoogte van je elleboog loopt een zenuw die vlak onder de huid ligt, deze wordt dus alleen beschermd door een dun stukje huid. Omdat deze zenuw zo aan de oppervlakte ligt en niet bedekt wordt door spieren of bot, is het een gevoelige plek. Als je je elleboog stoot dan raak je dus deze zenuw en niet je bot. Omdat de zenuw zo dicht aan de oppervlakte ligt, kun je hem heel makkelijk beschadigen. Het kan zelfs voorkomen, dat als je je elleboog echt heel hard stoot, dat je zenuw tijdelijk bekneld raakt tegen het bot. Je ervaart dan zo’n nare tinteling in je vingers. In de meeste gevallen is dit gevoel met een paar minuten weer over en is er verder niks aan de hand! Ik zelf wapper dan altijd even met mijn arm/hand en dan trekt het gevoel weer weg, maar een enkele keer hou ik er ook wel een ‘mooie’ blauwe plek aan over.

Maar nu de brandende vraag: Welke benaming gebruik jij voor je elleboog?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *