Algemeen

Maskne

Je herkent ze vast wel, die vervelende rode pukkels na het dragen van een mondkapje. Ze komen spontaan opzetten en blijven vervolgens een lange tijd zichtbaar. Wist jij dat ze hier zelfs ook een officiële naam voor hebben? Het wordt namelijk Maskne genoemd, masker en acne. Nooit gedacht dat ze daar een officiële naam voor zouden bedenken, maar toch bestaat het echt.

Steeds meer mensen krijgen met huidklachten rondom de mond te maken: rode vlekken, irritatie, puistjes of zelfs volledige acne. In de medische wereld wordt het ook wel acne mechanica genoemd; een huidprobleem dat voorheen met name bij sporters veel voorkwam.

Wanneer je een mondkapje draagt, ontstaat er wrijving en druk op je huid. Daarnaast absorbeert het mondmasker de oliën en vetten van je huid en sluit het je gezicht af. Hierdoor heeft je huid minder kans om te ademen. Doordat je ook nog eens in je mondkapje ademt, ontstaat er een vochtige omgeving aan de binnenkant van je mondkapje. Dit zorgt er dan weer voor dat bacteriën en gisten meer kunnen groeien. Geen wonder dat je huid geïrriteerd reageert op het dragen van een mondkapje.


Iedereen kan helaas te maken krijgen met maske, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Ik geef jullie daarom een aantal tips hoe je maske kunt proberen te voorkomen;

1. Let op de stof van het mondkapje
Als je huidproblemen wil voorkomen is het dragen van een luchtige stof zoals katoen, satijn of zijde het best. Van deze opties is een honderd procent katoenen masker het meest beschermend. Maar let wel op; een masker dat huidproblemen kan voorkomen, is namelijk niet altijd het masker dat je het meest beschermt tegen het coronavirus. Maak je liever een eigen mondkapje? Zorg er dan altijd voor dat je het textiel eerst wast op zestig graden!

2. Was je mondkapje na gebruik
Doordat herbruikbare masker vaak wat dikker zijn, blijft je adem langer hangen en wordt warmte vastgehouden. Hierdoor kan ophoping van zweet en olie ontstaan, wat uiteindelijk weer voor uitslag en acne kan zorgen. Was je mondkapje daarom na iedere gebruik op zestig graden en laat hem goed drogen voordat je hem weer gaat dragen.

3. Zorg ervoor dat je mondkapje goed op je gezicht aansluit
Hoe meer je je mondmasker verplaatst, hoe meer wrijving en druk er op je gezicht ontstaat.

4. Reinig je huid
Wees lief voor je huid en gebruik een milde cleanser waarin benzoylperoxide en salicylzuur verwerkt zitten, deze bestrijden namelijk bacteriën die acne veroorzaken. Let wel op dat je niet vaker dan 2x per dag (’s ochtends en ’s avonds) je gezicht wast! Hoe vaker jij je gezicht wast, hoe groter de kans dat je huid zal uitdrogen en de kans op huidproblemen zal toenemen.

5. Kies een huidcrème die past bij jouw huidtype
Als je last hebt van maskne, kun je het beste kiezen voor producten die geschikt zijn voor de gevoelige, geïrriteerde huid. Ga dus niet voor producten die kleurstoffen, parabenen, parfum en/of alcohol bevatten.


Mocht je wel last hebben/krijgen van maske, dan is het wel verstandig om even naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Daarnaast kun je ook altijd het volgende nog toepassen;

• Gebruik minder make-up, want make-up zorgt er namelijk voor dat je huid minder goed kan ademen. Mocht je echt niet zonder make-up de deur uit willen, gebruik dan make-up op waterbasis!
• Voordat je een mondkapje opzet, smeer dan eerst je gezicht in met een lichte en hydraterende crème. Dit beschermt namelijk je huid tegen ademvocht in het mondkapje.
• Last van puistjes? Smeer zinkzalf op de puistjes: dit heeft een uitdrogend effect op je puistjes, waardoor ze (mogelijk) sneller verdwijnen.

>> Heb jij nog bruikbare tips? Let me know down below! 😀 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *