Algemeen

In het hoofd van een schrijver.

Ben je een verhaal, blog of misschien wel boek aan het schrijven? Dan zal je wellicht verrast zijn door de dingen die je daarbij voelt en denkt. Je gaat op reis in je hoofd, langs gebeurtenissen die je hebt meegemaakt of fantasieën die op dat moment de overhand nemen. Als je vervolgens het juiste hebt gevonden, dan kan dat een hele vreemde en emotionele ervaring zijn! Wellicht zal jij jezelf ook afvragen als hetgeen wat je denkt en voelt wel normaal is.

Wij schrijvers worden vaak beschouwt als ‘creatieve mensen’ met een rijkvolle fantasie, maar dat wil niet altijd zeggen dat wij ook elke dag creatief zijn. Het is niet altijd even makkelijk om wat op papier te zetten. Sterker nog, soms gaan er wel dagen voorbij dat ik naar een leeg scherm zit te staren.

Eigenlijk kun je het schrijven zien als een emotionele rollercoaster. De ene dag gaat het vanzelf en schrijf je een prachtig verhaal, de andere dag zit je uren voor je uit te kijken en wil het schrijven maar niet lukken. Op zulke dagen wil je het eigenlijk gewoon opgeven. Je gevoelens nemen hier de overhand, maar wist jij dat deze gevoelens eigenlijk heel onbetrouwbaar zijn?

Natuurlijk moet je wel naar je gevoelens blijven luisteren, want ze proberen je vaak iets belangrijks te vertellen. Misschien moet je wel wat dieper ingaan op bepaalde gebeurtenissen, wat specifieker zijn met de details, van tactiek veranderen, een twist aan je verhaal geven, meer research doen, of personages aanpassen. *Je herkent het vast wel: schrijven = schrappen = herschrijven…* Maar pas op dat je je schrijfbeslissingen niet alleen baseert op je gevoelens, vooral niet op gevoelens van negativiteit of wanhoop. Wees niet te streng voor jezelf en wat je ook doet, laat je gevoelens er niet toe leiden dat je het opgeeft.

“Ik ben een schrijver.

De personages die ik maak ben ik niet, maar ze zijn wel een deel van mij. Zij zijn namelijk: 

• de avonturier
• de romanticus
• de vechter
• de prinses
• de held
• de slechterik
• de vriend
• de dromer

Het zijn de delen die ik verberg maar tegelijkertijd ook graag wil zijn, ben geweest en zal zijn.”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *